Barra horitzontal

A poc a poc vaig millorant el blog... disculpa el desordre!

dijous, 4 d’abril de 2013

Com podem tenyir llana?

Al llarg d'alguns mesos he anat experimentant amb tints àcids i tints reactius.

Per diferenciar-los diré que, en principi, les fibres animals com la llana o la seda, s'haurien de tenyir amb tints àcids... i les fibres vegetals com, per exemple, el cotó o el bambú, es tenyirien bé amb tints reactius.

Hi ha tints de diverses marques. Els tints que he utilitzat són:
- Tints Dylon (reactius)
- Tints Ashford (àcids)

En aquesta entrada us parlaré solament del tintat de la llana, deixant el cotó i la seda per a una altra ocasió.

Abans de començar a tenyir, cal preparar un espai net i amb els estris necessaris:

- Diverses olles (destinades solament al tintat, ja que no és convenient utilitzar olles que fem servir per a cuinar)
- Vinagre de vi blanc.
- Els tints.
- Alguna cullereta o aplicador per poder agafar el tint.
- Guants de goma o làtex.
- La llana que volem tenyir.
- Recipient gran amb aigua tèbia.
- Un lloc on estendre la llana un cop tenyida.


El primer pas és saber què volem fer i planificar, en la mesura del possible, com volem fer les tonalitats dels tints (decidir l'ordre dels colors i la quantitat de llana que volem tenyir amb cada tonalitat).

Per això és convenient poder dibuixar prèviament en un paper l'esquema del que ens agradaria fer.També és important tenir en compte que la llana que tenyirem ha d'estar organitzada en una troca
(el fil forma una elipse), ja que necessitem que el pigment penetri bé dins de tota la fibra i, si la llana està cabdellada, no assegurem que tota la superfície es tenyeix amb les mateixes condicions.

Tindrem uns vint minuts la llana summergida dins d'un recipient ampli amb aigua tèbia.

D'aquesta manera la llana es desprendrà d'una substància anomenada lanolina i estarà preparada per a un millor tintat.


A partir d'ara s'inicia una activitat màgica però, a la vegada, frenètica.

És hora d'escalfar l'aigua dins de les diferents olles de tintat.

Utilitzarem una olla per a cada color. Si volem tenyir la troca en quatre tonalitats diferents, més la mescla de cadascuna d'elles, solament ens caldran quatre olles.

L'aigua ha d'estar molt calenta, però mai ha d'arribar a bullir amb la llana a dins, perquè la llana es transformaria en feltre!

Amb l'ajuda d'una petita cullereta de plàstic o metall, afegirem dins l'aigua calenta una mica del tint desitjat. No cal massa quantitat, dependrà del volum de llana que cal tenyir i de la intensitat del color que volem aconseguir.

Remenarem amb un palet o cullerot de fusta i retirarem l'olla del foc.

Damunt d'una superfície adequada per a situar olles calentes, prepararem l'espai de tintat.

Introduirem dins l'olla la part de la troca que volem tenyir amb aquell pigment. Prèviament haurem tret, amb delicadesa, l'excés d'aigua de la llana.


Anirem situant una olla al costat d'una altra, de tal manera que la llana anirà repartint-se entre tots aquests recipients.

Si us fixeu en aquesta imatge, el color lila del centre s'ha aconseguit barrejant una mica de tint de cada olla dels extrems (blau amb magenta). Els tints es poden barrejar i l'aigua tintada també.


Les parts de llana que no quedin summergides dins de les olles, caldrà anar-les posant (amb les mans protegides amb guants) alternativament dins les olles d'un costat i l'altre per tal d'aconseguir una gradació entre les dues tonalitats.

Com més estona deixem la llana dins l'olla amb tint, més pujarà el color, tot i que l'intensitat final dependrà de la quantitat de tint que s'hagi afegit a l'aigua.

En aquest moment caldrà posar un bon raig de vinagre blanc dins de cada olla, barrejant-lo bé amb la llana (ens podem ajudar amb les mans). El vinagre actua com a fixador del color.


Un cop ja hem aconseguit les tonalitats desitjades, cal retirar la llana de les olles i esbandir-la amb aigua freda.

La llana anirà perdent l'excés de tint. Cal tractar-la amb cura i no escórrer-la amb força.

Un cop ja hem esbandit tota la troca, cal estendre-la en un lloc adequat, preveient que caldrà que no li dóni el sol directe i que potser anirà gotejant una mica d'aigua tintada.

És important no cabdellar la llana i no guardar-la fins que estigui ben eixuta.


Quan la llana ja està eixuta, podem tornar a trenar la troca o cabdellar-la, si la volem teixir!


I ara solament queda teixir!!!

2 comentaris:

 1. En hora buena por este proyecto.Todo lo k haces lo haces mágico , las bolsas, las banderas para el cumple.Pero el tintado de la lana me ha dejado fascinada,esta tan bien redactado k me entran ganas de probarlo.FELICIDADES.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Teñir lana es muy gratificante y divertido. Si te animas algún día a hacerlo y tienes dudas, puedes contactar conmigo para que te explique lo que necesites saber. Hasta pronto,

   Esther

   Suprimeix